Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Χιόνι, ζεστό γιορτινό κρασάκι στο Τζάκι 
και τα χρόνια μας πολλά…..


Είναι ένα ποτό των γιορτών των Χριστουγέννων και όχι μόνο, δε λείπει από τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές και τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Κόκκινο κρασί, ζάχαρη, μπαχαρικά και χυμός λεμονιού/πορτοκαλιού είναι τα βασικά συστατικά του. Πίνεται ζεστό! Η ιστορία του ζεστού κρασιού πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω. Τα παλιά χρόνια το κρασί χαλούσε αρκετά γρήγορα λόγω των κακών τεχνικών εμφιάλωσης. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, λοιπόν, άρχισαν να προσθέτουν μέσα σε αυτό διάφορα μπαχαρικά, όπως έκαναν άλλωστε για σχεδόν τα πάντα εκείνη την εποχή, ώστε να καθυστερεί η αλλοίωση και για να καλύπτεται η άσχημη γεύση. Θεωρούταν, μάλιστα, πολύ υγιεινό ποτό, και όντως, μιας και το κρασί εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο καθαρό από το νερό, τα ζεσταμένα αυτά ποτά μάλλον κρατούσαν τον κόσμο υγιή κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα.
Δεδομένου ότι τα νέα κρασιά συνήθως εμφιαλώνονται στις αρχές του φθινοπώρου, η περίοδος της κατανάλωσης του ζεσταμένου κρασιού συνέπιπτε με τις παραδόσεις των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αποτελούν βασικό στοιχείο της περιόδου αυτής. Ο ακριβής συνδυασμός μπαχαρικών διαφέρει από χώρα σε χώρα και από άτομο σε άτομο, αλλά, σε γενικές γραμμές η συνταγή απαιτεί τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την δάφνη αναμεμιγμένα σε κόκκινο κρασί το οποίο αποτελεί τη βάση των γεύσεων. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν την προσθήκη αρκεύθου, μαύρου πιπεριού, πιπερόριζας, αποξηραμένων φλοιών εσπεριδοειδών ή βανίλιας. Πολλές φορές, επίσης, η ζάχαρη αντικαθιστάται από μέλι, τα γαρύφαλλα από κάρδαμο, και το κόκκινο κρασί από cognac, cherry, ακόμη και vodka, σερβιρισμένο σε ποτήρια στα οποία πρώτα μπορείς να ρίξεις λίγες σταφίδες (ή αποξηραμένα cranberries) και φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα. Χιονάκι, λίγο ζεστό κρασάκι και η καλή παρέα στο τζάκι και περιμένουμε το νέο έτος. Χρόνια πολλά!!!!